Evenementen

Gepubliceerd op 9 december 2020 om 19:33

Elk jaar komen ze weer terug, evenementen. Al een jaar van te voren staan de meeste in de agenda. Behalve in 2020, het jaar van Corona waarbij alle evenementen werden geannuleerd. Elk jaar heb ik een aantal vaste evenementen, welke ik in deze blog graag toelicht. 

 

Bloemencorso

Het Bloemencorso Zundert is een jaarlijks bloemencorso in de Nederlandse plaats Zundert. De eerste editie vond plaats in 1936. Sinds 1937 vindt het plaats op de eerste zondag van september en de maandag erna. Het evenement is het grootste dahliacorso ter wereld en is de eerste Nederlandse traditie die is opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Zundert is een centrum van dahliateelt, maar er is niet één commerciële dahliakweker. Elke van de twintig buurtschappen onderhoudt een eigen dahliaveld en de velden dienen uitsluitend voor het corso. De gezamenlijke dahliavelden in Zundert hebben een oppervlakte van 33 hectare met in totaal ongeveer 600.000 dahlia planten in 50 verschillende soorten en kleuren.[8] Zundert is voor ongeveer 80% zelfvoorzienend. De overige 20% wordt ingekocht, via de centrale bloemen commissie, bij andere corso’s.

Carnaval

Voor iemand die boven de rivieren is geboren is Carnaval maar een vaag iets, maar voor Brabanders en Limburgers het feest waar heel het jaar naar wordt uitgekeken. 

Carnaval is van oorsprong een christelijk volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen.[1] In Nederland wordt het van oorsprong alleen door Katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van oosten. Ook in België en het katholieke Rijnland in Duitsland wordt uitbundig carnaval gevierd. Carnaval is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Inmiddels is het in verschillende plaatsen door heel Nederland een gebruik om carnaval op carnavalsvrijdag te openen. Op Aswoensdag wordt carnaval afgesloten, maar de tradities verschillen per regio. In Limburg wordt carnaval ook wel vasteloavend genoemd, vernoemd naar de vastentijd. Het Limburgs carnaval is meer verwant aan het Venetiaans carnaval. In het overgrote deel van Noord-Brabant wordt er afgesloten met Worstenbrood, koffie Schrobbelèr soms met een Brabantse koffietafel. 

De carnavalsdatum vindt zijn huidige oorsprong in de kerkelijke kalender, die gerekend wordt vanuit Eerste Paasdag. De vastentijd begint 40 dagen voor Eerste Paasdag, waarbij zondagen niet meetellen. De eerste carnavalsdag valt dan zeven weken voor Eerste Paasdag. Carnaval begint officieel op zondag.

Pasen kan op zijn vroegst op 22 maart vallen en op zijn laatst op 25 april. Als gevolg daarvan is de vroegst mogelijke datum voor carnaval 1 februari, en de laatst mogelijke datum 9 maart.

Officieel duurt carnaval in Nederland van zondag tot en met dinsdag. In de huidige praktijk vinden er tussen 11 november en het eigenlijke feest al tal van aan carnaval verbonden evenementen plaats, vooral in de laatste weken voor het carnaval zelf. Soms vinden er op Aswoensdag nog carnavalsactiviteiten plaats. Op 11 november (de elfde van de elfde), om precies 11:11 uur, begint het carnavalsseizoen. In Nederland wordt deze start van het seizoen in vrijwel iedere carnaval vierende plaats met een zekere ceremonie gevierd. De reden dat specifiek is gekozen voor deze datum en dit tijdstip is dat het getal 11 van oudsher als het getal van dwazen en gekken wordt beschouwd. 11 november is bovendien exact 40 dagen voor 21 december, de kortste dag. Het is daarmee het begin van de donkere periode voor Kerstmis.

Elk jaar wordt er door elke carnavalsvereniging een prins en een of meerdere adjudanten uitgeroepen. Bij sommige verenigingen worden er jeugdprinsen en jeugdadjudanten gekozen.

 

6 uren van Breda

De meeste onbekende uit het rijtje, ik had er ook nog nooit van gehoord. Tot mijn schoonvader vroeg ik mee kwam, hier kon ik natuurlijk geen "nee" tegen zeggen! En zo zijn we hier vervolgens al 5 jaar bij!

De naam zegt het al, 6 uur lang rijden in en rondom Breda. Deze rit van de Baronierijders (https://www.baronierijders.nl) telt mee voor het kampioenschap van de NRF (Nederlandse Rittensport Federatie).

De 6 UREN van BREDA is al sinds 1998 een van de hoogtepunten op de jaarlijkse rittenkalender. Liefhebbers komen elke eerste zondag van juni van ver naar Breda voor een heerlijk uitdagende dag.Verschillende kaartleessystemen, waaronder de ingetekende lijn met baril, grens benadering, pijlen en punten kortste route, voeren je zes uur lang sportief over de mooie wegen van Brabant.

Inschrijving is mogelijk in vijf klassen:
1. Klassiek Sport, voor klassiekers met bouwjaar voor 3 juni 1988
2. Klassiek Toer, voor klassiekers met bouwjaar voor 3 juni 1988
3. Open Sport, voor auto's jonger dan 3 juni 1988
4. Open Toer, voor auto's jonger dan 3 juni 1988
5. Recreanten, voor alle auto's

Er worden vier trajecten verreden met een totale lengte van
ongeveer 200 km. De eerste deelnemer start om 09.00 uur.

Glow Eindhoven

GLOW Eindhoven is een gratis lichtkunstfestival waarop kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland lichtkunst- en design toepassingen tonen die tot stand zijn gekomen door het gebruik van nieuwe mediatechnologieën, zoals computers, sensoren, animaties, maar ook bekendere projectietechnieken. In november 2006 werd het voor het eerst gehouden. Spectaculair was de verlichting in 2010 van de Demer, waar het Italiaanse bedrijf Luminarie De Cagna een kathedraal van licht had aangelegd.

Het festival is een openluchttentoonstelling waarbij kenmerkende gebouwen en locaties met kunstlicht worden belicht. Tijdens het eerste festival waren in de stad en op de oevers van de Dommel kunstwerken te zien. Doordat het festival steeds groter is geworden, werden Strijp-S en het terrein van TU/e hier bij getrokken.

Door de productie van lucifers en later de gloeilamp door Philips in Eindhoven heeft de stad altijd al iets met licht gehad. Eindhoven staat daarom ook wel bekend als lichtstad. Tegenwoordig is het de led-verlichting die in toenemende mate de aandacht trekt.

Vanwege het virus kon in 2020 het festival niet plaatsvinden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.