Welkom » Blogs » Big 5

Big 5

Gepubliceerd op 15 juli 2020 om 18:00

Wanneer je je inleest over Zuid-Afrika of een van de andere Afrikaanse landen lees je vaak over de "Big Five", maar wat is de "Big Five" precies?  Weet jij wat de “Big Five” betekent? En waarom het zo bijzonder is om tijdens een safari de “Big Five” te zien? Dat ga ik je uitleggen in deze blog. 

 

De term "Big Five" kom je vaak tegen in Afrika en vooral in Zuid-Afrika. Het staat voor 5 van de grootste diersoorten die iedereen graag een keer wilt zien. In Zuid-Afrika hoor je ook wel eens dat ze de Big Six hebben gezien, het 6de dier in de lijst. Hier kom ik later nog op terug.

 

De term “Big Five” komt uit het verleden en heeft een minder leuke achtergrond. Vroeger was het erg populair onder de jagers om een dier uit de “Big Five” te schieten. Dit zouden namelijk de dieren zijn die het moeilijkst zijn om op te jagen. Gelukkig worden er vandaag de dag bijna alleen nog maar mooie beelden van deze dieren geschoten met een camera. 

 

Hieronder bespreek ik de "Big Six". We beginnen met de grootste:

De olifant

De Afrikaanse olifant is een stuk groter dan de Aziatische olifant. Een Afrikaans mannetje kan wel 7 ton (7000 KG) wegen, waarvan het oor al 20 KG weegt. De olifant leeft in groepen van 10 - 20 olifanten, hierin leven alleen vrouwtjes en kalfjes, de mannetjes leven vaak alleen. Vrouwtjes zijn 22 maanden drachtig en de vrouwtjes zorgen ook voor de kleintjes van andere vrouwtjes zorgen. Olifanten eten tot wel 300 KG per dag, veelal takken en gras. Olifanten worden ongeveer 60-70 jaar, maar kunnen, net als bij ons, ook ouder worden. 

In heel Afrika leven ongeveer 415.000 olifanten. Omdat er redelijk veel leven, is de kans groot dat je er 1 spot tijdens de safari.

 

De leeuw

De Afrikaanse leeuw is het populairste dier in de "Big Five" en is vooral aan het einde van de middag actief. Een familiegroep (ook wel ‘pride’ genoemd) bestaat van één tot drie mannetjes, en tien tot vijftien vrouwtjes en babyleeuwtjes (welpen of cubs) en kunnen een gebied van 40 tot 400 km2 onder controle houden. DE vrouwtjes blijven hun hele leven in dezelfde kudde, maar de mannetjes moeten de groep verlaten als ze met het alfamannetje gaan concurreren.

De prooi die de leeuw het liefst vangt zijn middelgrote zoogdieren zoals Gnoes, Zebra's en grote antilopen. Helaas zijn de aanvallen van de leeuw niet heel doeltreffend, maar 1 op de 5 keer levert het iets op. Op dit moment leven er nog maar 20.000 leeuwen in Afrika. Een leeuw wordt ongeveer 12 tot 14 jaar. 

 

De Buffel

Een buffel kan ongeveer 800 KG wegen en hebben scherpe hoorns, welke 160 cm lang kan worden. Vaak zie je buffels in groepen van zo'n 100 dieren, maar dit kan makkelijk uitlopen tot 1.500 dieren, de buffel wordt vaak gezien uit de gevaarlijkste uit de "Big Five". De meeste buffels kan je vinden in Kruger en in de provincie KwaZulu Natal. 

Een weetje over de buffel is dat als de hoorns tegen elkaar aanbotsen, dit een kracht heeft die overeenkomt met een auto die met 50 km/uur tegen een muur aanrijdt. 

 

De Cheeta of luipaard

Cheeta's zijn slang, gestroomlijnd en echte jagers.  Met hun 60 kilo kunnen ze snelheden halen tot 110 km/uur, ze worden ongeveer 80 cm hoog en 2 meter lang. Ze eten voornamelijk jakhalzen en antilopen. 

In veel parken zie je de cheeta met een halsband om, dit is niet om ze te volgen. Maar om te kijken of ze nog in beweging zijn. Hierdoor weten ze of de cheeta nog in leven is. Via de halsband is niet de exacte locatie te zien van de cheeta.

 

Luipaarden zijn kleiner en zwaarder, ook hebben ze een breder gezicht. Luipaarden leven alleen en jagen voornamelijk in de nacht. Ze klimmen en slapen vaak in bomen. De luipaard kun je vinden in de Noordprovincie, Mpumalanga, Swaziland, Lesotho, de bergen van Oost- en Westkaap en KwaZulu Natal.

De luipaarden leven op van alles, zo jagen ze van kevers tot antilopen, maar het geeft de voorkeur aan een prooi die net zo groot is als hijzelf. Vaak sleept de luipaard zijn prooi mee in de boom, zodat andere roofdieren het niet van hem af kunnen pakken.

 

De Neushoorn

De Neushoorn welke in Zuid-Afrika voorkomt is de witte neushoorn. De "Zwarte" (welke eigenlijk grijs is) neushoorn komt veelal voor in het zuiden en oosten van Afrika. Ondanks de naam zijn beide neushoorns grijs, maar het verschil zit hem in de vorm van hun lippen. De zwarte neushoorn heeft een bovenlip die uitsteekt, terwijl de witte neushoorn brede, vierkante lippen heeft. De lippen bepalen wat zij eten. De "zwarte" neushoorn is een van de meest bedreigde diersoorten, er zijn er nog maar 5.000. Een neushoorn kan niet goed zien, maar zijn uitstekende ruikers. Buiten de paringstijd leven ze alleen en kunnen gevaarlijk zijn, de bereiken met gemak een gewicht van 1000 kg of meer. Echt dichtbij kom je dan ook niet, en met hun grijze kleur zijn ze soms moeilijk zichtbaar. Een goede telelens is dus handig.

De zwarte neushoorn is de kleinste van de twee Afrikaanse neushoorns en hij kan tot 1.350 kg wegen. De voorste hoorn van een neushoorn is gemiddeld 50 cm lang, maar kan tot 130 cm worden. Wist je dat de zwarte neushoorn een snel beest is en hij een snelheid van 55 km/u kan bereiken?

De witte neushoorn wordt minder met uitsterven bedreigd als de zwarte, er zijn nog ongeveer 20.000 exemplaren van over in Afrika. Witte neushoorn mannetjes kunnen tot 2.500 kg wegen, waardoor ze het op een na grootste landdier ter wereld zijn, alleen overtroffen door de Afrikaanse olifant. Ondanks hun enorme gewicht, kunnen witte neushoorns een snelheid van 40 km/u bereiken. De witte neushoorn eet gras, wat hij goed kan door zijn brede, vierkante lippen, waardoor het een prima “graasdier” is.

 

De Walvis

Tussen juni en november is het beste seizoen in Zuid-Afrika om deze grote reuzen te kunnen spotten. Per boot kom je dichtbij maar ook vanaf de kust bij Hermanus, en eigenlijk de hele kust van Kaapstad tot Plettenberg Bay, kun je een flink deel van het jaar de walvissen zien zwemmen. Hermanus wordt gezien als de walvishoofdstad van Zuid-Afrika. 

Walvissen zijn warmbloedige zoogdieren, hebben longen om lucht te ademen en brengen levende jongen ter wereld. Walvissen vinden hun prooi met behulp van echolocatie. Ze zenden geluidsgolven uit en registreren hoe lang het duurt voordat de echo teruggekaatst is. Hoe sneller ze de echo oppikken, hoe dichterbij de prooi zich bevindt.

De walvis kan tot een diepte van maar liefst 3 kilometer duiken. Dat is het diepst van alle zoogdieren die in de oceaan leven. De walvis kan 2 uur lang onder water blijven en heeft bovendien een indrukwekkende hoeveelheid bloed in z’n lijf: 3.000 liter. 

 

 

 

En waar kan je de "Big Five" het beste spotten? Ga dan naar de nationale parken in Tanzania, Kenia of Zuid-Afrika.

 

En heb ik zelf de "Big Five"/  "Big Six" gezien in Zuid-Afrika? Zoals je hiernaast aan de foto's kunt zien, heb ik de big six gezien! Al is de foto van de walvis uit IJsland, omdat wij in Zuid-Afrika te ver weg waren. Het was fantastisch en toch iets wat op je "bucketlist" staat als je in Afrika bent.

 

Bedankt weer voor het lezen en tot de volgende!

 

Olifant

Leeuw

Buffel

Cheeta

Neushoorn

Walvis


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.