Zonsopkomst & zonsondergang

Gepubliceerd op 23 januari 2019 om 19:00

In deze blog neem ik jullie mee op zoek naar de perfecte zonsopkomst & zonsondergang.

Ik geef meerdere tips welke je kunt gebruiken om een mooie zonsopkomst of zonsondergang te kunnen zien. 

1. Tijd

Uiteraard is het altijd handig om te weten hoe laat de zon op komt of onder gaat. Wanneer je niet weet wat de tijden zijn, kan je soms verrassend lang moeten wachten, of erger nog... je bent te laat. Wanneer ik de tijden weet, ga ik ver op tijd weg, zodat ik een mooi plekje kan vinden.

De winter is voor mij het meest gunstig, je hoeft niet extreem vroeg je bed uit en je bent op tijd thuis als je de ondergang vastgelegd hebt. Neem nu bijvoorbeeld de kortste dag, de zon komt op om 08:47 en gaat om 16:31 alweer onder.

Probeer 20-30 minuten voor de opkomst/ondergang op je plek aanwezig te zijn, dit omdat de lucht vaak al erg mooi kleurt.

 

Ik gebruik vaak de tabel van Buienradar om te zien wat de tijden zijn.

https://www.buienradar.nl/nederland/zon-en-wolken/zonsopkomst-en-ondergang

2. Plaats

Soms is dit nog erg lastig om een mooi plekje te vinden, in Nederland heb je helaas geen hoge bergen waar je op kunt om een mooie opkomt/ondergang vast te leggen.  Uiteraard kun je van tevoren wel bepalen welke kant je op wilt. De kleuren van de lucht zijn er vaak maar kort, als je dan nog een plekje moet zoeken ben je te laat!

Een zonsopkomst/-ondergang bij het water is erg mooi, of ga de polder in. 

Mocht het erg bewolkt zijn, maak je niet druk! Zonder wolken heb je vaak een saaie opkomst/ondergang, maar met te veel wolken zie je de zon niet. Het zijn de wolken welke zorgen voor de mooie kleuren. 

3. Wachten

Soms moet je niet te snel opgeven. Wanneer de lucht niet direct kleurt kan dit altijd nog gebeuren. Wanneer de zon onder gaat is het vaak nog niet klaar, het begint dan pas. De meeste kleuren, komen pas wanneer de zon echt onder is. Tot 30 minuten na de zonsondergang heb je nog kans op hele mooie luchten. Kijk soms ook eens achter je, daar kan het ook verrassend mooi zijn!

4. Pas op

Uiteraard is de zon tijdens de opkomst/ondergang niet zo fel als midden op de dag. Toch moet je oppassen met je ogen en niet te lang recht in de zon kijken. Hierdoor kan het weleens zijn, dat je alle andere mooie dingen niet meer ziet.

 

 

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.